Wat te doen bij vermoeden van besmetting ?

25 april 2021 14:30

In onderstaand artikel een overzicht van de acties die speler/speelster of vrijwilliger moet ondernemen wanneer er vermoeden is van een corona-besmetting of een daadwerkelijke besmetting, bij de speler of speelster zelf of in de familie. Dit geldt ook voor als er een besmetting is in de klas van de (basis)school.

Heeft of gaat de speler/ster of vrijwilliger (met klachten) zich laten testen?
Ja -> Je wacht thuis de uitslag af en doet niet mee met voetbalactiviteiten.
Nee -> 1. Je mag niet meer meedoen aan voetbalactiviteiten en blijft thuis.
             2. De speler of vrijwilliger informeert de begeleiding van het team of collega's.
             3. Je blijft thuis en neemt contact op met de GGD voor een testafspraak.
             4. Je wacht uitslag af en doet niet mee met voetbalactiviteiten.

Let op ! Teamgenoten mogen deelnemen aan voetbalactiviteiten mits zij geen klachten hebben.

Wordt een kind niet getest?
Een kind met klachten wat niet getest is mag weer naar de voetbalactiviteiren als het minimaal 24 uur volledig klachtenvrij is. Is er sprake van milde klachten (verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) en af en toe hoesten) en zijn die na 7 dagen na de 1e ziektedag nog niet over? Dan mag een kind ook weer naar de trainingen en wedstrijden. (conform de regels van het onderwijs)

Uitslag is positief :
* De speler volgt het advies op van de GGD, gaat in quarantaine en werkt mee
   aan het bron- en contactonderzoek op basis waarvan de gevolgen voor de
   teamgenoten worden bepaald.
* Als de GGD op basis van bron- en contactonderzoek niet adviseert dat teamgenoten in
   quarantaine moeten en/of zich moeten laten testen kunnen zij gewoon deelnemen
   aan alle voetbalactiviteiten
* Wanneer zij dit wel adviseren, worden trainingen en wedstrijden afgelast.
* Over het algemeen verblijven (buiten)sporters tijdens een wedstrijd of training niet
   meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon en ziet de GGD
   teamgenoten daarom als ‘overige niet nauwe contacten’. Dit houdt in dat zij wel mogen
   blijven deelnemen aan sportactiviteiten, maar dat zij na contact met de besmette
   teamgenoot wel goed hun gezondheid in de gaten moeten houden. Bij klachten
   moeten zij – net als iedereen – contact opnemen met de GGD, een testafspraak maken
   en thuisblijven.

Uitslag is negatief :
* Speler informeert de het team en vereniging en kan de voetbalactiviteiten hervatten.

corona